Akustisk lydkunst i et offentligt rum

Skitse til hjemmeside om akustisk lydkunst i et offentligt rum.

Bilag til ansøgning hos Statens Kunstfond, marts 2021.

 

SUI-KIN-KUTSU (水 琴 窟)

– En suikinkutsuer en traditionel japansk akustisk lydinstallation, der til tider kan opleves i templer og haver tilknyttet teceremonien.

Direkte oversat betyder navnet “vand-koto-hul”.

 

– Installationen består af en omvendt, nedgravet krukke med et hul i bunden/toppen. Fra hullet drypper vand ned i et lille bassin inde i krukken.

Resonansen fra dråbernes fald skaber en række bløde, meditative klangmønstre, der udefra opleves som små ringende klokker eller – jvf navnet – toner fra en japansk koto.

Rør og tragte kan evt benyttes til at forstærke lyden .

– Traditionelt består installationen af en enkelt krukke, men mine suikinkutsu er polyfoniske og bygget op som et netværk på tre til fem krukker.

Afstanden mellem de enkelte krukker i installationen varier. De kan placeres tæt samlet eller forbindes med lange underjordiske rør.

Gennem forskellige analog anordninger skal publikum kunne styrer vandtilførslen og lægge op til personlige klangforskning.

Hver installation er unik. Dimensioner og proportioner i det omliggende landskab danner udgangspunkt for størrelsen af, formen på og klangen i de enkelte kukker.

Kompositoriske principper om relationen mellem fysiske dimensioner og musikalske events udviklet ifm det elektroniske værk YAKUSHIJI III ligger tilgrund for udarbejdning af installationernes melodiske klang materiale.

Installationerne skal fx tilbydes museer, parker og skove samt offentlige institutioner og private virksomheder, der tilbyder adgang til deres arealer.

Installationerne skal udvikles i samarbejde med lokale pottemagere.